Innan ett bokmanus ska ges ut som bok är det väldigt viktigt att det är bearbetat ordentligt på alla sätt och vis innan det går till tryck. Som författare bör du korrekturläsa igenom ditt manus flera gånger, leta efter stavfel, om mellanrummen mellan orden är för långa eller sitter ihop. Det finns många sätt att göra ett manus bättre och ett dråpligt exempel är hur det gick till när författaren Bodil Mårtenssons manus stals. När hon fick tillbaka det hade tjuven lyckats justera hennes manus till helt andra utgångspunkter och boken blev till och med bättre. Att låta en tjuv som bearbeta ens manus kanske inte är det bästa sättet, men Mårtensson hade tur som både fick sitt manus tillbaka och lite bra hjälp av tjuven.

Manusgranskning ned hjälp av en coach

Författare, skrivarcoacher med flera som jobbar med svenska språket kan hjälpa författaren med manuset genom coachning. Författaren och coachen har regelbunden kontakt via mejl och kanske även via telefon. Författaren får ställa frågor om det han/hon inte förstår och coachen förklarar hur han/hon ska tänka. De flesta fel är att man byter tempus flera gånger i manuset, är du osäker på hur det ska vara ta då hjälp av någon som kan. För det mesta skrivs ett manus i tredje person, preteritum, men ibland förekommer också första person presens. Det spelar ingen roll hur man vill skriva, bara tempuset följs.

Testläsare

Det är mer och mer vanligt att författare använder sig av testläsare under tiden de skriver på sitt manus. Dessa testläsare tittar extra noga i texten så namn inte ändras, Det förekommer ibland att Karin blivit Katarina och att någon karaktär blivit blond om den från början var mörkhårig. Ibland är det i ena meningen regn och rusk för i nästa vara strålande sol, Miljön kan även den ändars på några rader, först är det stekande sol och ute badar alla, för att några rader nedanför vara vinter och kallt.