Förut fanns det endast en sorts bokförlag, dit du skickade in ditt manus och hoppades ivrigt på ett ja, men som för de flesta andra blev det troligtvis ett nej. Det fanns inte heller många bokförlag så drömmen kunde fort slås i kras. En som blev refuserad var Astrid Lindgren och hennes bok om Pippi Långstrump, inte bara en utan två gånger. Efter att ha blivit refuserad skickade Astrid Lindgren in ”Britt-Marie lättar sitt hjärta” till Rabén & Sjögren som utlyst en tävling. Astrid hamnade på andra plats, men hade nu fått blodad tand och omarbetade sitt manus om Pippi, skickade in manuset till Rabén & Sjögren. Tyvärr var förlaget konkurshotad och alla bidrag gick till Bonnier som återigen refuserade Astrid Lindgrens Pippi. När Rabén & Sjögren på nytt hade en tävling föll de direkt för Pippi och har efter det gett ut alla Astrids böcker.

Ge ut via förlag som har betaltjänster

I dag kan i stort sett alla ge ut en bok, med bra hjälp av de som vet hur man ska skriva. Det finns massor med böcker att köpa där kända författare ger sina tips och berättar hur de lyckats. Det finns bokförlag där du får betala för olika tjänster, som till exempel manusgranskning, korrekturläsning, layout med mera. Dessa förlag erbjuder paketpriser om du vill ha hjälp med alla moment, eller enstaka moment som korrekturläsning och förlaget finns med dig under hela processen.

Eget förlag

Flera författare som blivit kända och sedan fått ett förlagskontrakt är de som först ger ut på eget förlag. Det är enkelt att starta ett eget förlag, bara att registrera ett lämpligt namn hos Bolagsverket. Är du osäker på grammatiken med mera kan du köpa dessa tjänster hos ett tryckeri, Publit, BoD, Recito förlag (om du endast vill ha en liten upplaga) med flera. Det blir också mer vanligt att ge ut på eget förlag i dag.