De två största bokförlagen i Sverige bildades under 1800-talet. Norstedts 1823 och Bonniers 1837 och de ger ut böcker av både svenska och utländska författare.

Norstedts

Förlaget ger förutom svensk och utländsk skönlitteratur även ut biografier, sakprosa, historia och faktaböcker om de flesta ämnen, exempelvis träning, hälsa och trädgård. Norstedts förlag har genom åren lyckats få omkring 30 Nobelpristagare i litteratur. Bland annat den ungerske författaren Imre Kertész (1929–2016) som fick priset 2002. När Bob Dylan tilldelades litteraturpriset 2016 blev det stor uppståndelse i kultureliten, och han tog emot sitt pris under en privat ceremoni i Stockholm i april 2017.

Norstedts förlagsgrupp

I dag ingår flera förlag i Norstedts förlagsgrupp som till exempel Rabén & Sjögren som bildades 1924 och där svenska och utländska barnböcker ges ut. År 2010 bildades Printz Publishing och där är det först och främst skönlitteratur som är översatta från andra språk som ges ut. Sedan 2018 ingår Printz Publishing i Norstedts förlagsgrupp. B. Wahlströms bokförlag grundades 1911 och de ger ut barn- och ungdomsböcker. Ica bokförlag grundades 1946 och heter numera Massolit förlag och sedan 2017 ingår även de i Norstedts förlagsgrupp och ger ut svensk och utländsk skönlitteratur.

Bonniers förlag

Förlaget grundades 1837, är ett familjeägt företag och ett av Sveriges ledande förlag för skönlitteratur. Förlagets utgivning är mångsidig med romaner, essäer, biografier och faktaböcker av alla dess slag. Den första boken som gavs ut på förlaget hette ”Bevis att Napoleon aldrig existerat”. I dag utkommer det cirka 100 nya böcker om året. Här har författare som Selma Lagerlöf och August Strindberg fått sina böcker utgivna. Bonniers bokklubb och Månadens bok är två bokklubbar som tillhör Bonnierförlagen. Även Bonniers förlag har precis som Norstedts lyckats ha Nobelpristagare i sin utgivning, till exempel: svenske Tomas Tranströmer 2011 och 2019 fick den kontroversielle författaren Peter Handke från Österrike priset.